Vinylskivan har minst sagt fått sig ett uppsving de senaste åren, samtidigt som CD-skivan i stort sett har dött ut. Vinylskivor är en form av grammofonskivor, tillverkade i vinylplast. De kallas även för LP-skivor, men faktum är att det bara är en variant (eller ett format) av vinylskiva.

Vinylskivans vanliga format

De vanligaste formaten bland vinylskivor är LP 12″ (long playing), EP 7″, singel 7″ samt maxisingel 12″. LP-skivor består av två sidor och ofta ett helt album. De första LP-skivorna lanserades 1948 av Columbia Records, men det var först cirka tio år senare som de fick sitt genombrott. EP, singel och maxisingel består av färre spår än en LP-skiva. De kan bestå av en eller två sidor.

Mindre vanliga vinylformat

Ovan nämnda format är dock inte de enda LP-varianterna. Det finns en rad andra och mindre vanliga varianter, så som EP 12″, EP 10″. Dessa är så kallade bildskivor där albumets etikett täcker hela framsidan. Det finns också flexi-discs i sämre material än andra vinylskivor. Vinylskivor finns också i den mindre vanliga varianten MP, som står för Medium Play och är en blandning mellan en singel och ett album (LP).

Föregångaren till vinylskivan

LP är i särklass den vanligaste varianten av vinylskiva, och det är förmodligen därför som många av oss likställer LP- och vinylskiva med varandra. Föregångaren till vinylskivan kallas ofta för 78-varvaren och bygger på samma teknik som vinylskivan. Dessa var betydligt mer ömtåliga än vinylskivor och har i efterhand kallats för ”stenkakor” just på grund av hur klumpiga de är i jämförelse med vinylskivan.

Att vinylskivan har fått sig ett uppsving är spännande, och följer inte alls digitaliseringsutvecklingen i form av Spotify och andra musiktjänster. Kanske vill människor ha ett avbrott från just det? Du kan köpa vinylskivor såväl på nätet som i musikaffärer och second hand-butiker. Det finns både begagnade varianter i sitt originalskick och helt nyproducerade LP-skivor från nya och äldre artister att välja mellan. Lycka till!